Data governance zorgt voor het vastleggen en realiseren van de structuren en processen; de techniek; het (data)beleid en het bepalen van rollen & verantwoordelijkheden voor het verwerken, opslaan en beschermen van data. Door vaste afspraken te hanteren worden data(stromen) duidelijker en overzichtelijker. Daarmee is het een belangrijk vertrekpunt voor datamanagement.
Beheren en managen van data
De afspraken die je maakt en vastlegt binnen data governance bepaalt hoe je organisatie die data vervolgens gaat managen. Met als doel de werkprocessen in je organisatie optimaal en zo consistent mogelijk te ondersteunen. Met data governance wordt het beheren van de data op onderstaande gebieden bedoeld:
- Beschikbaarheid
- Bruikbaarheid (kwaliteit)
- Integriteit
- Beveiliging
- Consistentie
- Regelgeving/Compliance (data behandelen conform geldende regelgeving)
Inzicht in de processen en het beleid ten aanzien van data binnen je organisatie zorgen ervoor dat data op de correctie manier verwerkt en opgeslagen wordt. De implementatie van data governance valt onder de verantwoordelijkheid van het data stewardship. Meer weten over de verschillende datarollen? Lees dit artikel.
Wat draagt data governance bij?
Door in de basis je data governance effectief in te richten werk je met nauwkeurige en betrouwbare data. Het spreekt voor zich dat je met deze inzichten dus ook betere beslissingen kunt nemen voor de toekomst.
De hoeveelheid en diversiteit aan data groeit snel in veel organisaties. Als je beslissingen maakt op onbetrouwbare data kan dat nadelige gevolgen voor je organisatie hebben. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je niet (meer) aan alle wettelijke verplichtingen (compliance) voldoet.
Door de vaste afspraken binnen data governance wordt het verwerken en opslaan van data een stuk overzichtelijker en minder foutgevoelig. Daarnaast onderhoud je je data waardoor de kwaliteit behouden blijft. En kun je ook écht structureel met de conclusies en adviezen uit die data aan de slag. Je data vertegenwoordigt dan een grotere waarde in je organisatie.
Benieuwd wat onze datatalenten in de praktijk doen?
Onze Vlammrs zijn echte translators die de verbinding tussen business en datateams goed kunnen maken.
Meer leesvoer?
Zo veranderen trends de arbeidsmarkt de komende vijf jaar
Afgelopen mei verscheen het tweejaarlijkse rapport Future of Jobs, uitgevoerd door het World Economic Forum (WEF). Het rapport gaat in op hoe werkgevers verwachten dat banen en de benodigde vaardigheden om succesvol te zijn zich de komende vijf jaar zullen ontwikkelen. En wat de impact van sociaaleconomische en technologische trends is op de werkplek van de toekomst. Curious? Lees snel verder!
Deze blog kun je vinden op de website van Ormit Talent.
Lees meer
Wat is data governance en hoe leidt dit tot betere beslissingen?
Data staat volop in de belangstelling. And there is more to come! Laten we eerst starten met de uitleg van de twee meest voorkomende begrippen: data governance en datamanagement. Verwar ze niet met elkaar! Het managen van data gaat over de dagelijkse processen van data binnen je organisatie. Data governance daarentegen kijkt juist hoe je deze processen inricht en in de toekomst meer geld kan verdienen, door het inzetten van kwalitatieve data. Je kunt dus zeggen dat je met data governance de waarde van je data maximaliseert.
Lees meer
De vier grootste risico’s van slechte data governance
Wist je dat slecht opgezette data governance echt nadelig kan zijn voor je organisatie? Niet alleen omdat je beslissingen baseert op onbetrouwbare data, maar ook financieel of qua reputatie! Dat wil toch niemand? Goede data governance is dé basis voor dagdagelijks datamanagement. Door afspraken te maken beperk je de risico’s en kosten bij het verwerken, opslaan en beschermen van data.
Lees meer