Wat doet een data engineer?

Als data engineer of data ingenieur ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beheren van de data-infrastructuur van een bedrijf. Je ontwerpt en houdt toezicht op de implementatie van processen die gegevens zowel vastleggen als opslaan. Daarnaast ontwikkel je systemen om analyse van die gegevens mogelijk te maken.

Bekijk deze veelvoorkomende projecten waaraan je kan werken om je vaardigheden scherp te houden. Je kan een datawarehouse maken, machine learning-modellen en ETL-pijplijnen (extract-transform-load) bouwen. Pfff – dat zijn veel dingen om je mee bezig te houden. Data engineers moeten een goed begrip hebben van zowel zakelijke als technische behoeften, als ervaring met scripttalen en big datatechnologieën.

Vlammrs working

Wat doet een data engineer consultant?

De rol van een data engineer consultant is om bedrijven te helpen bij het beheren en analyseren van hun data als nooit tevoren. Ze tillen een bedrijf naar een hoger niveau met hun expertise en kennis op het gebied van alles wat met data te maken heeft. Data engineers werken niet alleen met teams om rapporten te maken en gegevens te analyseren om trends of patronen te vinden, maar ze helpen ook om de bedrijfsprestaties te verbeteren en erachter te komen hoe complexe problemen kunnen worden opgelost.

Wat is een voorbeeld van een product dat een data engineer maakt?

Een ding dat een data engineer kan doen, is een systeem maken dat gegevens uit allerlei verschillende bronnen verzamelt en op één centrale locatie opslaat. Dit systeem kan vervolgens worden gebruikt om rapporten te genereren of om vragen te beantwoorden over hoe het bedrijf presteert.

Wat zijn tools waar een data engineer mee werkt?

Ze werken met allerlei geweldige tools en technologieën, waaronder big data-platforms, NoSQL-databases, Python, R en machine learning-algoritmen. Een van de belangrijkste tools die een data engineer gebruikt, is een big data-platform. Deze platforms zijn perfect voor het verwerken van grote datasets en het leveren van razendsnelle prestaties voor analysetaken.

Big data-platforms bevatten ook functies die het gemakkelijk maken om applicaties te bouwen die machine learning-algoritmen gebruiken. Deze databases zijn ontworpen voor snelle toegang tot enorme bakken aan gegevens en kunnen worden geschaald om zeer grote gegevenssets te verwerken. Ze zijn perfect voor real-time toepassingen die een hoge snelheid en een zeer lage responstijd nodig hebben. Ten slotte zijn machine learning algoritmen een belangrijk hulpmiddel voor data engineers.

Welke competenties moet je hebben?

Data Engineer zijn is een uitdagende baan. Je moet kennis hebben van databases, verschillende tools kunnen gebruiken en scripts en algoritmen kunnen ontwikkelen. Uiteraard zijn professionele vaardigheden ook belangrijk. Natuurlijk mogen ook persoonlijke vaardigheden niet ontbreken, aangezien je vaak samenwerkt met stakeholders binnen en buiten de organisatie.

Hoe verhoudt een data engineer zich tot de andere dataspecialisten?

Een data engineer is als een beschermengel voor data. Ze zorgen ervoor dat alle gegevens die door een bedrijf worden verzameld, toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn voor BI- en analysedoeleinden. Ze werken samen met de data-architecten om het databaseschema te ontwerpen en ervoor te zorgen dat de juiste gegevens worden verzameld. Zij zorgen ervoor dat alles perfect is zodat de analisten hun werk goed kunnen doen.

Data-engineers zijn verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van de pijplijnen die gegevens tussen verschillende systemen verplaatsen. Dit betekent dat ze altijd werken aan manieren om alles soepel en efficiënt te laten verlopen. Ook moeten ze effectief kunnen communiceren met andere leden van het team, zoals software engineers en productmanagers, om het meeste uit hun gegevens te halen.

Wat is het verschil tussen een data engineer en data analist?

Een data engineer is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beheren van de infrastructuur waarin data wordt opgeslagen en georganiseerd. Dit is een ongelooflijk belangrijke taak, omdat het ervoor zorgt dat alle gegevens van het bedrijf gemakkelijk toegankelijk en te gebruiken zijn.

Ze werken met zowel big data als traditionele datasets en ontwerpen systemen die grote hoeveelheden informatie aankunnen. Data analisten daarentegen zijn verantwoordelijk voor het ontdekken en extraheren van betekenis uit data. Ze komen erachter wat alle gegevens betekenen en gebruiken deze om beslissingen te nemen voor bedrijven.

Data engineer vs data scientist

Als het gaat om big data en analyse, gebruiken veel mensen de termen ‘data engineer’ en ‘data scientist’ door elkaar. Maar deze twee rollen zijn heel verschillend.  Een data engineer is verantwoordelijk voor het beheren en ordenen van data zodat deze gebruikt kunnen worden door analisten en data wetenschappers. Ze werken met databases en cloudopslagsystemen en ontwikkelen ETL-processen (extract, transform, load) om gegevens tussen systemen te verplaatsen. Ze bouwen ook datamodellen en pijplijnen om de informatiestroom te stroomlijnen.

Een data scientist is verantwoordelijk voor het analyseren van gegevens om patronen en inzichten te vinden. Ze gebruiken geavanceerde technieken, zoals machine learning, voorspellende modellering en natuurlijke taalverwerking, om kennis te extraheren uit enorme datasets. Ze ontwikkelen ook algoritmen en modellen om de nauwkeurigheid van voorspellingen te verbeteren.

Weet je nog niet wat bij je past?

Weet je überhaupt nog niet wat voor functie het beste bij je past? Bekijk dan het Vlammrs data traineeship waarbij je binnen verschillende functies gaat werken om te ontdekken wat het beste bij jou past. Ook krijg je € 45.000 aan trainingen voor je data skills en persoonlijke ontwikkeling.

Zo maakt een data engineer impact

Zonder data engineers zouden bedrijven in het duister tasten. Deze kritische professionals zijn verantwoordelijk voor het verzamelen en ordenen van gegevens, zodat deze kunnen worden gebruikt om weloverwogen beslissingen te nemen.

Data engineers spelen een belangrijke rol bij het omzetten van onbewerkte gegevens in bruikbare inzichten die helpen bij het nemen van strategische beslissingen. Ze werken met big dataplatforms en ontwikkelen architecturen om enorme hoeveelheden data te beheren. Kun je je voorstellen hoeveel informatie ze kunnen verwerken met dat soort technologie? Naarmate het volume en de complexiteit van data blijft groeien, wordt de impact van een goede data engineer steeds belangrijker voor succes.

Data engineer salaris

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan in de data-engineering? Als dat zo is, zul je blij zijn te weten dat salarissen variëren op basis van ervaring, vaardigheden en locatie. In Nederland verdienen data engineers een jaarsalaris tussen de € 42.733 en € 60.000 euro volgens Glassdoor. Sommige bedrijven zijn bereid een hoger salaris te betalen om toptalent aan te trekken.

Ben je benieuwd wat inhuren van een data engineer kost? Kies je voor een korte periode waarin snel (tijdelijk) data talent nodig is? Of liever een langdurig traject waarbij talent voor jouw organisatie wordt klaargestoomd? Wij horen graag jouw wensen en behoeftes om een zo goed mogelijke eerste inschatting te kunnen maken.

Bereken jouw tarief

Met onze tariefcalculator krijg je aan de hand van jouw behoeftes een indicatie van het kostenplaatje. Meer informatie nodig? Schroom dan niet en neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Wat moet je kunnen?

Er wordt allemaal gepraat over big data en de behoefte aan data engineers, maar wat houdt dat precies in? Welke vaardigheden hebben data engineers? Een data engineer is iemand die al die door elkaar gegooide gegevens kan gebruiken en er iets nuttigs van kan maken. Het zijn net rechercheurs, in staat om de waardevolle informatie te vinden die verborgen zit in al dat lawaai. Ze hebben zowel de technische vaardigheden als het zakelijke inzicht om dit te doen.

Deze professionals moeten kunnen werken met enorme bakken aan data, maar ze moeten ook begrijpen hoe bedrijven werken en wat hun doelen zijn. Ze moeten weten hoe ze de nieuwste technologieën moeten gebruiken om gegevens te analyseren. Ook moeten ze door hun soft skills de juiste vragen kunnen stellen en begrijpen wat de antwoorden betekenen. Naarmate de technologie verandert, evolueert de rol van een data engineer voortdurend.

Hoe word ik data engineer?

De beste manier om een data engineer te worden, is door middel van een formele opleiding. Je leert alles wat je moet weten over het werken met grote hoeveelheden data, inclusief het gebruik van verschillende tools en softwareprogramma’s.

Vooralsnog zijn er in Nederland geen specifieke opleidingen die je opleiden tot data engineer. Meestal kom je in Nederland in aanraking met data engineering tijdens studies in data science. Als je je carrière als data engineer wilt beginnen, is een achtergrond in economie, informatiewetenschappen, business intelligence of wiskunde een goede basis.

Net afgestudeerd? Of al met je eerste ervaring op zak? En ben je klaar voor een nieuwe uitdaging bij een toonaangevend data-driven bedrijf? Meld je dan nu aan voor het Data Ontwikkelprogramma! Het totale programma duurt 26 maanden waarin jij jezelf ontwikkeld tot een analytics translator.